fbpx

Odpalované těsto:

pšeničná mouka 500 g
voda 500 g
margarín Qualita 80 % 250 g
sůl 1 lžička
vejce 10–15 ks.

 

Vařený krém:

mléko 640 ml
cukr 180 g
vejce 60 g
žloutky 70 g
pšeničná mouka 100 g
bramborová moučka 20 g

 

Polotučný krém:

vařený krém 1000 g
Prima Kreemi White SG 400 g
alkohol 20 g

 

Polotučný vanilkový krém:

polotučný krém 1000 g
vanilková pasta* 100 g
vaječný likér 60 g
bílá čokoláda 150 g
*dávkování v závislosti na doporučení výrobce a chuti spotřebitele

 

Čokoládová poleva:

hořká čokoláda 1000 g
Amada C  tuk na polevy 100 g

Postup:

Jak připravit eklérky v mini verzi ?

Odpalované těsto

Do hrnce nalijte vodu a rozpusťte v ní sůl. Přidejte margarín a přiveďte směs k varu. Poté přidejte mouku a důkladně promíchejte. Vše vařte 3-6 minut za stálého míchání, aby se nedošlo k připálení, dokud není směs hladká, sklovitá, ztratí surovou vůni a začne se odlepovat od okraje nádoby. Uvařenou mouku ochlaďte na teplotu přibližně 70 °C. Postupně za stálého míchání přidávejte vejce, dokud nedosáhnete požadované konzistence těsta.

  • Příliš tuhé těsto bude mít za následek malý objem produktů.
  • Řídké těsto způsobí, že se produkty roztečou a nedrží tvar.

 

K formování potřebného tvaru použijte cukrářský sáček se špičkou. Každý eklérk by měl mít maximálně 6 cm. Upečte.

Teplota pečení odpalovaného  těsta: počáteční 230 °C po dobu asi 10-15 minut. Poté troubu otevřete, uvolněte přebytečnou páru a sušte při 220 °C asi 5-10 minut.

 

Vařený krém

Svařte mléko s polovičním množstvím cukru uvedeném v receptu. Zbylý cukr smíchejte s vejci a moukou do hladka. Do hmoty za stálého míchání tenkým pramínkem přilévejte vroucí mléko s cukrem a důkladně promíchejte. Směs za stálého míchání zahřejte do bodu varu. Vařte ne méně než 1,5 minuty. Uvařený krém vychlaďte.

 

Polotučný krém

Cukrářský krém Prima Kreemi White SG a vařený krém dejte do mísy mixéru — šlehejte — v počáteční fázi asi 1 minutu při nízké rychlosti a poté při střední rychlosti, dokud nezískáte lehkou, provzdušněnou hmotu. V poslední fázi míchání přidejte alkohol — míchejte, dokud se alkohol zcela nevstřebá.

 

Polotučný vanilkový krém

Do polotučného krému přidáme vanilkovou pastu a pomalu mícháme. V závěrečné fázi přidejte vaječný likér a tekutou čokoládu. Vše důkladně promíchejte, abyste získali jednolitý  krém.

 

Čokoládová poleva

Do rozpuštěné čokolády přijdete tekutý tuk a důkladně promíchejte.

 

Jak dohotovit mini eklérky ?

Upečené a vychladlé těsto překrojte podélně na půl. Vrchní část namočte v čokoládové polevě. Ozdobte jedlými květy a lyofilizovaným ovocem. Pomocí cukrářského sáčku se špičkou naplňte spodní polovinu krémem a přikryjte vrchní polovinou eklérku .