fbpx

Od roku 2022 zakázaly země EU používání oxidu titaničitého, díky kterému bylo možné dezertům dodat nejen  sněhově bílou barvu, ale i krásný pastelový odstín. Stažení titanové běloby z trhu stále staví před cukráře dilema, jakou náhražku nyní použít. Jedna věc je jistá – trh nesnáší vakuum … takže čekáme na nová řešení, která se nepochybně brzy objeví!

 

Przemysław Kuczora 

Stažení titanové běloby a současný nedostatek náhrady není pro cukrářství žádná rána. Pozorujeme, že produkty, které používáme, mění charakteristiku, dostáváme informace o tom, že budou méně bílé. Tuto informaci musíme předávat také zákazníkům.

 

Pavel Malecki

I když zatím neexistují žádné náhražky E171, jsou k dispozici jiné produkty, díky kterým můžeme zvýšit bělost výrobků. Například: sněhově bílé jsou kokosová dužina nebo veganská šlehačka – na jejich základě můžeme získat čistě bílou. Nicméně barva ecru nebo barva slonové kosti jsou krásné, elegantní a poptávané a v tomto případě je titanová běloba prostě zbytečná.

 

Magda Kubiś

Pokud jde o bělení krémů – máme na to své vlastní způsoby. Já sama jsem titanovou bělobu nikdy nepoužívala, protože podle mě není ani zdravá ani chutná. Učím své studenty „bělit“ krém tím, že přidáme malinko fialové. Je to jednoduché a nevyžaduje to použití takového množství umělých látek