fbpx
Barwa roku 2023

Institut Pantone již rozhodl o barevných trendech pro rok 2023! Nejbližšími 12. měsíci bude vibrovat energický odstín červeně Viva Magenta (18-1750). Je to barva zakořeněná v přírodě, vyjadřující nové signály síly, smělá a nebojácná, pulzující, jejíž živelnost přispívá k radostným a optimistickým oslavám píšícím nový příběh. To o barvě říká samotný Pantone Institut.

Je těžké nesouhlasit s tím, že tento radostný a zajímavý tón červeně, který asociuje spojení s pravěkou hmotou, bude harmonizovat s cukrářskými trendy zaměřenými na blízkost k přírodě a výrobkům, které dávají člověku novou sílu.

Jak nás Viva Magenta spojuje s „prapůvodním světem“? Tato barva je organicky odvozena z karmínového barviva, přirozeně vyrobeného z červce nopálového. Je jedním z nejcennějších a nejsilnějších přírodních barviv.

Jestli pak víte, že… ?

I když v současné době se karmínové barvivo získává zejména synteticky, po stovky let byl tento hluboký odstín červeně vyráběn z červce nopálového a byl hlavním zdrojem červeného barviva používaného jak v textilním tak v potravinářském průmyslu.

Jak tuto barvu uchopit v cukrářství? Protože je to odstín, který symbolizuje sílu plynoucí ze země, stojí za to sáhnout po tom nejpřirozenějším způsobu, jak barvit dezerty v této barvě. Perfektním základem kromě samotného karmínu bude pro barvení dezertů a krémů v odstínu Viva Magenta červená řepa – jak ve formě šťávy, tak v prášku.

„Nekonvenční odstín pro netradiční časy“

Barva roku 2023 je výrazem síly, která má také symbolizovat zotavení se z krize posledních měsíců. Podle definice Institutu Pantone, Viva Magenta nám dodává jistotu a motivaci, kterou potřebujeme k překonání dlouhodobých potíží. Tři roky po vypuknutí pandemie, tváří v tvář válce, nestabilní ekonomice, sociálních nepokojů, narušení dodavatelských řetězců a rostoucím klimatickým změnám se musíme postavit nanohy. Jedná se o barvu oslavy života, vyzařující sílu a povzbuzující k přijímání výzev.

Názor mistra světa v cukrářství Mieczyslawa Chojnowského

Viva Magenta je velmi vděčná barva pro cukrářský obor. Je intenzivní a přitom není těžká – perfektně souzní se sladkými dezerty. Dodá chutný vzhled monoporcím a je ideálním odstínem pro polevy.