fbpx
Ne moc sladké

Jako společnost používáme stále méně klasického cukru, a to nejen to kvůli vylučovací dietě. To se nám prostě líbí! Toto jsou trendy mezi zákazníky a v konečném důsledku i v cukrářském řemesle. Nezačínáme však éru cukrovinek bez cukru, ale pouze omezení jeho použití a zavádění alternativních forem slazení jako jsou: sušené ovoce, javorový sirup, agávový sirup, erythritol (častěji nahrazující xylitol) či stévie a med.

 

KVALITA NAD MNOŽSTVÍM

Jola Słoma & Mirek Trymbulak

Problematika cukru se stále rozvíjí, protože čím dál tím více osob, které mají rádi sladké, je chtějí jíst bez následků. Samozřejmě nejen přítomnost cukru v cukrářských a pekařských výrobcích je zdrojem kalorií. Už samotné mouky dávají velké množství sacharidů. V každém případě je velkým trendem pečení s xylitolem, maltitolem, erythritolem. Používají se také datle a melasa z karobu a z agáve – a to nejen v energetických tyčinkách. Melasa je výbornou náhradou medu ve veganské kuchyni. Stojí za zmínku, že si stále více u sladkostí ceníme ne jejich množství, ale kvalitu.

 

ALTERNATIVA MÍSTO CUKRU

Iga Sarzyńska

Vzhledem k velkému zájmu o snížení množství cukru ve výrobcích jsme se rozhodli zavést několik druhů perníků, ve kterých jsme nahradili cukr přírodním medem. Jedním z takových příkladů je náš velmi aromatický perník s množstvím ořechů a sušeného ovoce – v tomto případě jsme použili pouze řepkový med, což naši zákazníci velmi ocenili.

 

SNIŽME MNOŽSTVÍ CUKRU O 10 %

Paweł Małecki

Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom snížili úroveň spotřeby cukru. V cukrářství to samozřejmě není tak jednoduché, protože mnoho technologických postupů je založeno na cukru. Kromě toho stojí za to být ostražitý, protože místo cukru se často používají náhražky, které jsou méně zdravé. V cukrárně Sowa byl obsah cukru postupně snižován z počátku od 5 % do 10 %, což zákazníci ani nepostřehli.