fbpx

Rok 2021 je průlomový kvůli zákazu Evropské unie uvádět na trh jednorázové obaly z nezpracovaného plastu. SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2019/904 ze dne 5. června 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí má za cíl podporovat oběhové hospodářství, které bude upřednostňovat znovupoužitelné a recyklovatelné produkty vyrobené z udržitelných materiálů.

Jak tento předpis ovlivní cukrárny a pekárny? Od ledna 2021 je zakázáno uvádět na trh plastové výrobky na jedno použití označené symbolem PS (6). Jedná se o polystyren, který uvolňuje toxiny a neměl by se používat jako obal na potraviny. Neměl by se zahřívat ani spojovat s kyselinami nebo tuky. Přesto se z něj vyrábí víčka na jednorázové kelímky na kávu, plastové talíře, příbory, brčka, míchátka a veškeré obaly na potraviny z polystyrenu (oblíbený take-away polystyren není nic jiného než PS v pěnové formě).

Změna je nutná, protože pomalý rozklad těchto produktů znamená, že se plastový odpad hromadí v mořích, oceánech, na plážích a společně tvoří 80–85 % veškerého odpadu v moři v Evropské unii! Pokud se do moří a oceánů uvolní 10-20 tun plastů ročně, tak za zhruba 30 let dojde k situaci, kdy v mořích a oceánech bude více plastu než ryb. V současnosti se plastové fragmenty nacházejí v mnoha druzích mořských živočichů, ryb, ptáků a korýšů. Plast se začleňuje do celého potravního řetězce a škodí životnímu prostředí, zdraví i lidskému životu.

Alternativa k plastovým obalům

Směrnice o plastech nejvíce zasáhne gastronomický průmysl, pro který byly plastové nebo polystyrenové obaly základem prodeje a výdeje jídel. Změny se týkají i celého odvětví cukrářství a pekařství a kaváren.

V reakci na nové předpisy se výrobci jednorázových obalů předhánějí ve vymýšlení ekologických obalů na potraviny. V návaznosti na to můžeme plastové lopatky a lžičky na zmrzlinu nahradit bambusovými tyčinkami nebo příbory. A co s obaly na cukrovinky? Většina jednorázových obalů na cukrovinky je vyrobena z papíru, který je sice biologicky rozložitelný, ale ne vždy pochází z recyklingu. Připomeňme, že na výrobu 1 tuny papíru (200 000 listů A4) musí z lesa zmizet až 17 stromů! Za zmínku také stojí, že v současnosti jsou v Evropě značné problémy s dostupností papíru. Jedná se pravděpodobně o dočasný stav, který má však významný dopad na zvýšení cen a vytváří na trhu papírových výrobků rozruch.

Jako alternativa papírových obalů z celulózové buničiny se na cukrářském a pekárenském trhu objevily výrobky ze… slupek z kakaových bobů.

Cocoa Paper™ je výsledkem inovativní technologie, která znovu využívá odpadní kakaové slupky při zpracování kakaa a přeměňuje je na papír výjimečné kvality, přírodní textury a jedinečného vzhledu.

Kakaový papír má vzhled čokolády a kávy, je prémiovým produktem, ideální pro cukrárny, pekárny a kavárny. Kromě toho je tento papír dobrým příkladem oběhového hospodářství. Z kakaových slupek, odpadu při výrobě čokolády, se vyrábí papír, který se po použití biologicky rozloží (kakaová vlákna použitá při výrobě papíru Cocoa™ Paper mají certifikát „OK Compost Home“ vydaný TUV Austria). Obaly z kolekce Cocoa Paper ™ jsou mimořádně praktické jak pro cukrárny, tak pro pekárny – umožňují celý proces výroby provést v jedné nádobě: od formování, přes pečení až po  skladování. Jednorázové formy z kolekce Cocoa Paper ™ jsou určeny pro styk s potravinami a mají příslušné atesty. Navíc je lze díky vysoké mechanické odolnosti použít i ke zmrazování hotových výrobků (odolají teplotám od -20 °C do + 220 °C!).

Dalším příkladem náhrady plastových obalů jsou obaly vyrobené výhradně z obnovitelných a biologicky rozložitelných surovin, jako je bambus. Stylové a odolné, kombinují komfort se současnými proekologickými potřebami. Cuki Alfatec ve svém portfoliu nabízí bambusové obaly ve třech velikostech, které jsou ideálním řešením pro přepravu salátů, těstovin či chlazených výrobků , ale také pro ohřívání pokrmů. Bambusové nádoby lze doplnit průhlednými víky z materiálu R-PET ,aby plně usnadnily  skladování a přepravu potravin i ve formě „take-away“. Symbol PET, kterému předchází písmeno „R“, označuje materiál, který byl recyklován z PET plastových lahví.

Bambusové misky jsou vyrobeny z potravinově nezávadného materiálu, který neuvolňuje nebezpečné látky jako PFOS a PFOA. Nijak nekontaminují potraviny a jsou odolné teplotám použití od -18°C do 70°C.

Zajímavost: salátové misky mají také certifikaci Aticelca® pro recyklaci, což znamená, že z každé recyklované misky lze znovu použít až 90 % papíru.