fbpx

1.10. 2019 devět českých a slovenských cukrářek s dlouholetými zkušenostmi a zájmem o profesní rozvoj převzalo certifikát z rukou mistra světa v cukrářství Mieczysława Chojnowského (Wiesbaden 2001).

A to díky tomu, že se aktivně účastnily školení v přípravě dezertů na téma : monoporce- současné trendy. Již tradičně hostilo mistra světa brněnské cukrářství Kreativ, které díky svému modernímu vybavení vytváří dokonalé zázemí pro akce tohoto tipu. Netradičně byla akce určena pro dospělé , protože doposud mistr v Čechách školil pouze talentované žáky.

Passoa, Amaretto, Green Tea , Rubby – nejde o výňatky ze slovníku cizích slov ,ale o názvy dezertů odpovídajících současným moderním trendům. Všechny dezerty pojily 2 skutečnosti – obsahovaly moderní a u nás méně známé a využívané suroviny, jako np. likér Passoa (brazilský nízkoalkoholický ovocný likér) , rubínovou čokoládu či křupavou texturu od firmy Callebaut .Druhým pojítkem všech dezertů byla stejná základní složka – pěna na bázi smetany, želatiny, žloutků , cukru, vody a ušlehané šlehačky. Pokaždé jinak dochucená velmi chutnými ingrediencemi :

  • v případě dezertu Passoa likérem Passoa, pyré z marakuji a bílou čokoládou
  • Amaretto likérem Amaretto a hořkou čokoládou
  • Green Tea čajovou esencí z zeleného čaje s citrusovým aroma , ovocnou vodkou a bílou čokoládou
  • Rubby rubínovou čokoládou a Campari

Všimli jste si, že v každé unikátní receptuře mistra se objevuje alkohol ? V malém množství se jedná o oblíbenou mistrovu surovinu, která dodává výrobku jemné aroma.

Dezerty byly v duchu trendů obohaceny o ovocné vložky připravené z višní v gelu u dezertu Passoa ,pyré z černého rybízu v případě dezertu z rubínové čokolády a malinového pyré u dezertu z zeleného čaje. Nebyl by to mistr, kdyby na místě nepopustil uzdu fantazii a jeden z dezertů neobohatil ještě o další kávovou vložku na základě spontánního rozhodnutí.

I mistr se učí celý život. Jelikož nás během školení provázelo teplé počasí , znamenala ruční temperace čokolády a výroba čokoládových hoblinek potřebných do korpusu dezertu velkou ztrátu času. Proto mistr použil hotové hoblinky Callebauta byl velmi mile překvapen dosaženým estetickým efektem, který sám nečekal.

Třešničkou na „dortu“ , v našem případě na dezertech, byla příprava dekorací. Co říkáte mandli obalené v karamelu na dezertu Amaretto nebo křivce z čokolády na Green Tea , vyrobené na vrstvě kakaa? A nebo se Vám líbí průsvitná dekorace z karamelu na dezertu Rubby ? Doplněné o čerstvé ovoce jsou dezerty pastvou pro oči. A dle názoru cukrářek i pro chutˇové pohárky.

Školení probíhalo ve velmi tvůrčí atmosféře. Cukrářky nejen zpovídaly mistra ,ale vyměňovaly si zkušenosti mezi s sebou. Obzvláště, když měly možnost využít přítomnost dalších cukrářských autorit. Pavlíny Berzsiové, viceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a držitelky zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové a Elišky Dernerové, předsedkyně Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočky Brno a certifikované komisařky pro obor cukrář dle regulí Světové asociace kuchařů (WACS). Nevídaná koncentrace cukrářských profesionálů !

O tom, že si toho účastnice školení považovaly ,svědčí například vyjádření paní Jany Púchla z Dear Chocolate : Ďakujem za skvelý kurz, naplnil moje očakávania. Ak budete niečo podobné v budúcnosti organizovať, rada sa opäť zúčastním.

Takováto slova potěší všechny organizátory: Mistrovu akademii , Asociaci kuchařů a cukrářů, pobočku Brno i společnost CESK . A jsou velkým závazkem do budoucna. Už v listopadu nás totiž čeká další akce – nové trendy z listového těsta. Pokud Vás zajímají podrobnosti ,sledujte stránky www.facebook.com/MistrovaAkademie.

Obzvláště nás těší, že se školení účastnily jak majitelky cukráren tak cukrářky z odborných škol, odpovědné za vyúku žáků. A kdo že se tedy stal držitelkou certifikátu mistra světa v cukrářství ? GRATULUJEME : Nasťi PŘIKRYLOVÉ, SŠ Charbulova, Brno, Evě DLOUHÉ, Dorty z ráje,Monice ŠIMKOVÉ, Dorty z ráje, Aleně ŽÁKOVÉ, SOŠ a SOU Třešť,Veronice JELÍNKOVÉ, SOŠ a SOU Třešť, panu Bukovskému, BUKOVSKÝ cukrářství, Brno,Věře MATUŠKOVÉ, SŠPHZ Uherské Hradiště, Janě PÚCHLA , Dear Chocolate a Pavlíně BERZSIOVÉ.