fbpx

 

Ale ne ty vzdušné, nýbrž jedlé z atraktivních cukrářských surovin. Takovéto zadání plnili mladí cukráři do 23 let v rámci soutěže Torta roka 2019 v Nitře. A to před zraky místopředsedkyně vlády SR a ministryně zemědělství pan Gabriely Matečné.  Akce se konala v rámci 1. ročníku gastronomického veletrhu GASTRA @ KULINARIA 6.listopadu.

Jedná se již o tradiční akci, která se ovšem v minulosti konala u příležitosti veletrhu Agrokomplex Nitra, který probíhá v srpnu. A díky tomu se soutěžící i jejich exponáty pořádně zapotili nejen  díky soutěžnímu klání, ale také díky tomu, že klimatizace ve výstavních halách nezvládaly extrémní horka. Změna termínu konání soutěži velmi prospěla neb se v hojném počtu účastnili i žáci odborných škol.

13 hradů a zámků Slovenska vznikalo přímo pod „dozorem“  odborné poroty a návštěvníků veletrhu. Vítězem se stal tým SOŠ obchodu a služieb, Humenné, Simona Kochmová a Anna Gajovská se svým exponátem s názvem Humenský zámok. 2. místo získal Hrad Beckov opředený pověstmi z dílny rodinné cukrárenské výrobny Floril Malinovo zastoupené Erikou Ozvaldovou a Patricií Gajdošovou. No a do třetice mezi vítěze patří SOŠ obchodu a služeb Galanta s dortem s názvem Rozprávkový hrad, který zhotovily  Martina Pipíšová a Dominika Poláková.

Mezi diváky je vždy nejoblíbenější závěr soutěže neboť mají možnost degustovat všechny soutěžní exponáty a srovnat tak svůj názor s názorem odborné poroty.

Každoročně je pro soutěžíc í připraveno více a  více cen , jejichž hlavním cílem je umožnit vítězům  se stále zdokonalovat v oboru.  Takže kromě spousty různých cukrářských surovin vítězové obdrželi zájezd na veletrh SIGEP v italském Rimini  od společnosti Pekastroj s.r.o, zájezd na veletrh Expo Sweet ve Varšavě od organizátora akce Spolku cukrárov Slovenska a do třetice firma Tukové závody Kruszwica v rámci projektu Mistrova akademie věnovala 3 vítězným dvojicím školení   s mistrem světa v cukrářství.

Soutěž rok od roku nabývá na popularitě a je velmi potěšující, že letošní soutěžící přišli povzbudit účastníci z minulých  ročníků, kteří již pracují v oboru.

Velký dík patří manželům Monice a Rudolfovi Siskovým, kteří jsou duší a realizátory soutěže, do které vkládají obrovský kus nadšení a obětavé práce. Že si toho odborná veřejnost velmi cení  bylo vidět na spoustě vřelých obětí a slov díků, kterých se jim během akce dostalo. A my se k nim připojujeme !

Zdeňka Rójová, AZ Tuky CS, s.r.o.