fbpx

Velké návraty západních dezertů – odpalované  těsto zažívá renesanci. Větrníčky, eklérky nebo Paris-Brest – pâte à choux se vrací v nové verzi. Tentokrát zaujmou moderní dekorací a neotřelými nápady na  jejich náplně a navíc budou zabaleny do drobenky, která naruší jemnou texturu dezertu. Překvapí vás také nakyslé varianty náplní v odpalovaném těstě tradičně plněném sladkou créme pâtissière.

 

SKY IS THE LIMIT

Maciej Rosiński

Odpalované těsto se vrací s velkou silou v nesčetných variacích. Dezerty z něj mohou být sladké i nakyslé, mít jakoukoliv formu a tvar, pokud dbáme o odpovídající hustotu těsta. Hodně také můžeme hovořit o krémech, které se k nim hodí – tady bude fungovat jak pistáciový krém, tak ganache, ovocné a dokonce i nakyslé náplně.

 

VELKÁ EVOUCE MALÉHO VĚTRNÍKU

Wiesław Kucia

Těsto na větrníky se vyvinulo z odpalovaného těsta . Jedním z trendů je křehké listové těsto, které dává větrníku inovativní vnímání ze strany spotřebitele.

 Obvykle je zákusek z odpalovaného těsta spojován z klasickým větrníkem nebo eklérkem, dezerty docela velké velikosti.  Momentálně výrobky z odpalovaného těsta budou mít miniaturní podobu, například eklérk má velikost ukazováčku čili mění se v monoporci.

 

KLASIKA V NOVÉ VERZI

Maciej Pisarek

Gateau St. Honore je jedním ze skvělých příkladů klasického cukrářského výrobku. Dort vytvořený v roce 1847 v Paříži si dodnes zachoval své původní složení, ale stal se i inspirací k vytvoření nových variací tohoto dezertu. Zpřesnění dokonalých tvarů, elegance a sofistikovanost v konečné úpravě a nové chuťové kompozice nahrazující tradiční vanilkový krém Chiboust krémem s verzí obsahující čokoládu, nugát nebo dokonce tropickou marakuju.

 

KOMBINACE KŘEHKÉHO a JEMNÉHO

Paweł Małecki

Odpalované těsto se intenzivně vrací do cukráren. Větrníky  a eklérky v nových verzích jsou již nějakou dobu velmi oblíbené v mnoha cukrárnách, včetně té naší. Eklérky už nejsou překrojené a plněné pouze tradičním krémem – bez překrojení se plní náplněmi různých příchutí. Větrníčky jsou zase spojovány  s křehkým těstem a vypadají jako pečené housky s posýpkou.