fbpx
Vyvážené chutě a neobvyklé kombinace

Letos využíváme hlavně lokální dary od matky přírody. Kombinujeme je však s exotičtějšími vůněmi a vytváříme neobvyklé kombinace chutí.

 

KOMBINUJEME ŽIVLY – PAWEŁ MAŁECKI

V této sezóně je výrazně vidět, že se rádi odvoláváme na čtyři živly. U dortů a dezertů se to mimo jiné projevuje v neobvyklých, zdánlivě vzdálených kombinacích chutí. Jedná se o trend, který se rozvíjí nejen v Polsku, ale – jak uvádí moji kolegové ze zahraničí – vlastně na celém světě. Jako oheň a vodu kombinujeme sladkou chutˇ s kořeněnou, kyselou nebo slanou. Módní vůní je v této sezóně zázvor, který používáme k rozbití přirozené sladkosti cukrářských výrobků.

 

HARMONIE CHUTÍ S BYLINKOVOU VŮNÍ – BOŻENA SIKOŃ

Letos omezujeme velikost cukrářských výrobků, používáme minimalistické dekorace, což znamená, že to nejdůležitější – chuť, se dostává do popředí. Budeme hledat bohaté chutě a jejich jedinečná spojení. Je důležité, aby všechny byly výrazné a harmonicky se spojovaly. Velkým hitem této sezóny budou dezerty s bylinnými vůněmi. Nejen máta, ale také tymián, rozmarýn nebo koriandr odvážně vstoupí na cukrárensko-zmrzlinový trh.

Slaný karamel a hnědé máslo si již podmanily gastronomický a zmrzlinový průmysl. A protože se oba prolínají s cukrářstvím, není divu, že tyto příchutě silně pronikají do pečiva a dezertů.

 

Slaný karamel a hnědé máslo

SLADKO-SLANÁ ÚPRAVA – IGA SARZYŃSKA

Popularita slaného karamelu začala zmrzlinou. Dnes tato chuť upevňuje své pozice na trhu s cukrovinkami. Výrazně roste popularita perníku potaženého polevou ze slaného karamelu.

Zákazníci také rádi kupují slaný karamel ve sklenici, který pak používají jako krém pro své vlastní výrobky.

 

Čokoláda Whole Fruit

 

Podle odborníků se v roce 2021 neobjeví na trhu s cukrovinkami příliš mnoho novinek. Čokoláda Whole Fruit může být zajímavou výjimkou.

JEDINEČNÁ ČOKOLÁDA – KRZYSZTOF ILNICKI

Čokoláda Whole Fruit se objevila loni, ale teprve nyní výrazněji vstupuje na trh. To znamená, že cukrářský obor získá novou, velmi zajímavou surovinu. Čokoláda Whole Fruit dokonale zapadá do trendu návratu ke kořenům a co nejmenšího přepracování surovin. K její výrobě se používají nejen semena, ale celé plody kakaovníku. Díky tomu není nutné do čokolády přidávat cukr. Sladkost ve formě fruktózy se získává z ovocné dřeně. Celá Whole Fruit čokoláda je nejen přírodní, ale také ekologická v souladu s klimaticky orientovaným trendem. Při její výrobě nejsou kombinovány zpracovatelské postupy z různých částí světa. Vše se odehrává na jedné plantáži, což značně omezuje produkci výfukových plynů souvisejících s přepravou v různých fázích výroby čokolády.

 

Představujeme tým expertů:

Paweł Małecki

mistr cukrář a odborník na čokoládu. Vítěz titulu mistr Polska v cukrářství. Vítěz mnoha profesionálních soutěží, člen týmu, který vytvořil Guinnessův světový rekord zhotovením největšího svatebního dortu. Autor mnoha knih a alb o cukrovinkách. Vedoucí oddělení dekorace, pralinek a zmrzliny v cukrárně Sowa a jeden z hostitelů kanálu Kuchnia Lidla na YouTube.

 

Iga Sarzyńska- -Komorowska

cukrářská mistryně, iniciátorka a spolumajitelka značky Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń. Vítězka mnoha cukrářských soutěží, jejíž práce jsou uváděny v časopisech jako britské „Wedding Cakes“ a „Cakes & Sugarcraft“. Je skutečnou specialistkou na cukrářskou floristiku a výrobu jedinečných ručně zdobených perníků

 

BOŻENA SIKOŃ

cukrářská mistryně, tvůrkyně chutí a dekorací. .Dlouholetá vedoucí cukrářské dílny v hotelu Jan III Sobieski. Široké skupině poláků je známá jako moderátorka a porotkyně v televizních pořadech věnovaných cukrářství. Absolventka mnoha odborných školení v Polsku i v zahraničí. Mentorka a učitelka mladých cukrářů, se kterými sdílí nejen své skvělé znalosti, ale i profesionální vášeň.

 

KRZYSZTOF ILNICKI

cukrářský mistr. Absolvent University Thames Valley v oboru mezinárodní kulinářské umění. Spolumajitel cukrárny Umam v Gdaňsku. Vítěz ceny AIG PRIX a vítěz titulu nejlepší cukrář v Polsku (Prix au Chef Pâtissier). Profesní zkušenosti získal v nejlepších cukrárnách na světě, vč. v Mirabelle Marco Pierre White a michelinské restaurace Hakkasan v Londýně. Přednáší technologii zpracování čokolády na univerzitě v Olštýně a je porotcem televizní show „Bake-Off – Ale ciacho!“