fbpx

Jste to, co jíte – stále více lidí bere tuto větu jako životní směr. Pečlivě čteme etikety, snažíme se eliminovat nežádoucí složky, věnujeme větší pozornost původu zboží. V pandemii se tento proces urychlil. Zavřeni doma jsme se ponořili do tématu zdravého stravování a získané znalosti významně změnily náš přístup ke sladkostem. Je to jasně vidět na současných trendech.

 

ČISTÁ ETIKETA

Kontrola složení hotových výrobků již není zvláštností ale standardem. Zákazník chce vědět, co výrobek obsahuje.Čistá etiketa, tj. etiketa bez zvýrazňovačů chuti, konzervantů či umělých sladidel je dnes velkým přínosem. Stejně jako malé množství složek.

 

CUKRÁRNA NENÍ LABORATOŘ – BOŻENA SIKOŃ

Jedním z nejvýraznějších trendů posledních měsíců je návrat k přírodě. A když příroda, tak samozřejmě bez chemie, umělých barviv, konzervantů a ztužených tuků. Zavládla pěkná móda svěžesti a přirozenosti.

 

VEGE A NÍZKÝ OBSAH CUKRU

Bez živočišných produktů, bez trans tuků, s nízkým obsahem cukru nebo jeho náhražek. To jsou cukrářské výživové trendy roku 2021.

 

VEGANSKÁ SÍLA – PAWEŁ MAŁECKI

Zatímco zájem o bezlepkovou dietu spíše klesá, popularita veganských sladkostí stále roste. Důležitou výzvou pro cukráře v letošním roce bude rozšíření nabídky pro vege klienta. Další jasný trend snížení množství cukru v receptuře se dokonce promítl do zavedení daně z cukru. V cukrárně Sowa jsme předvídali tento vývoj situace a již druhým rokem neustále snižujeme hladinu cukru ve výrobcích. V současné době je nižší o 10-15 %.

 

“LOW SWEET, MORE PLANT” – MACIEJ ROSIŃSKI

V tradičním polském cukrářství jsou suroviny jako je cukr, živočišné tuky , mléčné produkty a vejce základem pro výrobu. Ale v nejbližší době to budeme muset změnit. A nebo přinejmenším vypracovat nějakou alternativu. Čím dál tím více spotřebitelů hledá sladké výrobky s nízkým glykemickým indexem a popularita veganské stravy roste nezvyklým tempem. Podle velmi pravděpodobných výživových prognóz cca za 5-6 let osoby na rostlinné stravě budou tvořit 20 % naší společnosti

 

MÓDNÍ NÁHRAŽKY -– KRZYSZTOF ILNICKI

Přechod na vegetariánskou nebo veganskou stravu , to už není trend, ale výživová revoluce. Myslím, že v budoucnosti, která se dá předpovídat , se sladkosti postavené na živočisných výrobcích takových jako je máslo, smetana či mléko stanou vzácností. Možná budou hodnoceny jako drahá a extravagantní známka bohatství a společenského postavení. Nyní stojíme před výzvou hlednání zajímavých surovin , které se osvědčí v cukrárenství. Mezi ty, které získají popularitu v vege cukrářství jistě budou patřit : kakaové máslo , ovesné a kokosové mléko.

 

Představujeme tým expertů:

 

BOŻENA SIKOŃ

cukrářská mistryně, tvůrkyně chutí a dekorací. .Dlouholetá vedoucí cukrářské dílny v hotelu Jan III Sobieski. Široké skupině poláků je známá jako moderátorka a porotkyně v televizních pořadech věnovaných cukrářství. Absolventka mnoha odborných školení v Polsku i v zahraničí. Mentorka a učitelka mladých cukrářů, se kterými sdílí nejen své skvělé znalosti, ale i profesionální vášeň.

 

PAWEŁ MAŁECKI

mistr cukrář a odborník na čokoládu. Vítěz titulu mistr Polska v cukrářství. Vítěz mnoha profesionálních soutěží, člen týmu, který vytvořil Guinnessův světový rekord zhotovením největšího svatebního dortu. Autor mnoha knih a alb o cukrovinkách. Vedoucí oddělení dekorace, pralinek a zmrzliny v cukrárně Sowa a jeden z hostitelů kanálu Kuchnia Lidla na YouTube.

 

MACIEJ ROSIŃSKI

uznávaný cukrář a kuchař v jedné osobě. Přednášející v Chocolate Akademii a Mezinárodní kulinářské škole Ashanti v Lodži. Ambasador značky Callebaut. Spoluautor knížek o moderním cukrářství „Kreace Iwaniuk Rosiński Wiśniewski” a „Sváteční kreace”. Držitel mnoha ocenění a vyznamenání, mimo jiné dvou čapek Gault&Millau 2017 i 2018 a bronzové medaile na Marco Polo Cup v Šanghaji.Nyní se realizuje jako lektor v oblasti slané kuchyně a cukrářství.

 

KRZYSZTOF ILNICKI

cukrářský mistr. Absolvent University Thames Valley v oboru mezinárodní kulinářské umění. Spolumajitel cukrárny Umam v Gdaňsku. Vítěz ceny AIG PRIX a vítěz titulu nejlepší cukrář v Polsku (Prix au Chef Pâtissier). Profesní zkušenosti získal v nejlepších cukrárnách na světě, vč. v Mirabelle Marco Pierre White a michelinské restaurace Hakkasan v Londýně. Přednáší technologii zpracování čokolády na univerzitě v Olštýně a je porotcem televizní show „Bake-Off – Ale ciacho!“