fbpx

Ve světě je sladké občerstvení typu „Vezmi a jdi “ oblíbené již celá   léta. Francouzi a Italové jedí croissanty, briošky a desítky sladkostí v listovém těstě. Američané sáhnou po jablkovém koláči a koblihách nebo muffinech a obyvatelé Skandinávie po kynutém pečivu, např. jemné dánské smorkage s ořechovou náplní nebo skořicové kanelbullar. Polsko je zase známé svými kynutými buchtami a koblihami, které potěší svojí rozmanitostí. Kynuté buchty lze podávat s jablkem, sýrem, posýpkou, pudinkem a mnoha dalšími doplňky. Rozmanitost   koblih není o nic menší. Jsou plněné různými marmeládami a sladkými krémy , dohotovené cukrovou  polevou, moučkovým  cukrem a dalšími polevami. Doba pandemie a nemožnost pochutnat si na dortu v cukrárně nebo kavárně znamená, že móda sladkostí „Take a go “ se neustále se vyvíjí. Nastal vhodný čas na rozšíření nabídky tohoto typu lahůdek s využitím původní tradice a čerpání inspirace z jiných zemí.

 

VEZMI SI A SNĚZ CESTOU –   BOŻENA SIKOŃ

Před několika lety, když jsem připravovala svého studenta na jednu z mezinárodních cukrářských soutěží, proběhla během akce soutěž o sladké občerstvení typu „Take and go“. V Polsku není příliš populární. Rychle mezi plněním povinností sníme   nanejvýš buchtu nebo koblihu, která nám evokuje školní přestávku. Chybí zajímavější, originálnější a bohatší sladká svačinka, která nebude klasickou monoporcí.  Myslím, že teď se to může změnit. Na jaře, kdy se otepluje, budeme více času trávit na čerstvém vzduchu  a stále se vyhýbat velkým skupinám lidí. Taková skvělá sladkost  s sebou, ke které si můžeme koupit například kávu a sníst ji na lavičce v parku, se může stát skutečným šlágrem.

 

Uzavření gastronomických provozů   a potřeba udržovat sociální odstup vedly ke vzniku pekáren a cukráren typu drive-in a drive-thru. V Nizozemsku je dlouhodobě úspěšná cukrárna Koekela , která nabídla svým klientům  řešení , které do té doby bylo známé pouze v sítích typu fast food.  Objednávky jsou doručovány do automobilu a hosté si mohou bezpečně jíst sladkosti   v autě na parkovišti cukrárny. De Haan Minerale Oliën zase zahájil provoz první pekárny typu drive –  thru na holandské dálnici. Podobné řešení si již našlo cestu i do Polska. Pekárna a cukrárna Asprod ve Štětíně umožnila svým zákazníkům jednoduše nakupovat z okénka, aniž byste opustili auto.

 

Představujeme expertku :

 

BOŻENA SIKOŃ

cukrářská mistryně, tvůrkyně chutí a dekorací. .Dlouholetá vedoucí cukrářské dílny v hotelu  Jan III Sobieski. Široké skupině poláků je známá jako moderátorka a porotkyně v televizních pořadech věnovaných cukrářství. Absolventka mnoha odborných školení v Polsku i v zahraničí. Mentorka a učitelka mladých cukrářů, se kterými sdílí nejen své skvělé znalosti, ale i profesionální vášeň.