fbpx

Šedá, žlutá, béžová a hnědá  – tyto barvy budou dle mínění světových expertů barvami roku 2021.

Sázíme především na klasiku a barvy přírody  a vyhýbáme se umělým , neonovým odstínům. Vyjímkou bude růžová , které se v této sezóně nemusíme bát.   

Ultimate Gray a Illuminating Yellow — barvy roku Pantone 2021. Experti z výzkumného ústavu  Pantone Color Institute z  celého světa rozhodli, že aby šlo nejlépe vystihnout ducha roku 2021, jsou potřebné dvě barvy. Duet je symbol soudržnosti a vzájemné podpory. A co znamenají jednotlivé barvy? Jemná uklidňující šedá navazuje na zemi, kameny, skály čili odolnost a stálost. Na druhou stranu teplá žlutá je barvou naděje, radosti, slunce, které vyjde zpoza šedých mraků. V současné situaci není výběr specialistů Pantone zaskočením.  Najdou nejmódnější barvy roku 2021 své uplatnění v cukrářství?

 

PĚT ŽIVLŮ – EWA DRZEWICKA

V letošním roce v cukrářství všemi možnými způsoby budeme oslavovat přírodu. Síla 4 živlů bude viditelná i v barevnosti. Dominovat mají tlumené, přírodní barvy pocházející z použitých surovin a ne  z barviv. Určitou extravagancí může být využití stříbra. Cítím, že to bude takový pátý živel, zajímavě využívaný v cukrářství.

A nebo růžová ? Barevná škála matky přírody je naštěstí velmi široká. Znamená to, že pokud používáme přírodní suroviny, nemusíme se omezovat jen na bílou, béžovou, hnědou. Stačí se podívat na bohatství ovoce, abychom si uvědomili jeho barevný potenciál. Jsou také příležitosti, které výjimečně preferují “silnější” barvu, například Valentýn.

 

SLADKÁ RŮŽOVÁ – MIECZYSŁAW CHOJNOWSKI

Letos v dekoracích i v barevnosti bude dominovat minimalismus. Ale to neznamená, že úplně utečeme od intensivnějších barev. Do této doby takovou barvou, která vždy byla přítomna v cukrárně, byla červeň užívaná například na polévání valentýnských srdíček. Myslím, že letos červeň zastoupí růž. Ta barva v nás evokuje něco sladkého, nevinného, trošku dětinského. V současné době tato spojení vyvolávají pozitivní emoce a už nyní vidím, že tuto barvu klienti oceňují kladně.

Global Aesthetic Center AkzoNobel sází na  „Hnědý topaz”. Nejen Pantone tipuje barvu roku.

Majitel takových značek jako  Dulux nebo Sikkens v letošním roce po 18. vyzval  projektanty a experty z oblasti designu, aby vytipovali nejmodernější barvu roku 2021. Vsadili  na „Hnědý topaz”. Podle odborníků má tato jemná neutrální barva sílu, stimuluje vývoj a inspiruje. Jedná se o další barvu odkazující na přírodu, která má letos šanci být skutečným hitem. V cukrářském oboru se osvědčí nejen tento konkrétní odstín, ale všechny příbuzné barvy – od béžové přes světlé a teplé odstíny hnědé.

 

SKLENKA ŠAMPAŇSKÉHO– PAWEŁ MAŁECKI

Barvou, která se několikrát objevila v mých rozhovorech s klienty, kteří plánují letos svatbu,  je šampaňská. Jemná, světlá, ale ne nudná. Velmi se osvědčí v dekoracích dortů. Zvláště, když se perfektně kombinuje s jinými barvami, pastelovými i intenzivními. Lze ji rozbít například silně tyrkysovou nebo tmavě modrou.

 

Představujeme tým expertů:

Mieczysław Chojnowski

mistr světa v cukrářství. Své rozsáhlé  znalosti a zkušenosti využívá v mnoha oblastech. Jako expert a lektor Mistrovy akademie provádí odborná školení pro cukráře, workshopy pro odborné školy a připravuje žáky na soutěže. Cukrářství před ním nemá žádná tajemství. Specializuje se především na práci s karamelem, čokoládou a marcipánem.

 

Ewa Drzewicka

dvojnásobná zlatá olympijská medailistka a zlatá medailistka z mistrovství světa v uměleckém cukrářství. Majitelka uměleckého studia Jula Smakula. Specializuje se na dorty, které byly mnohokrát oceněny na národních i mezinárodních soutěžích. Lektorka v kulinářských školách i porotkyně na mezinárodních cukrářských soutěžích, která vášnivě sleduje všechny trendy a novinky objevující se na cukrářském trhu.

 

Paweł Małecki

mistr cukrář a odborník na čokoládu. Vítěz titulu mistr Polska v cukrářství.  Vítěz mnoha profesionálních soutěží, člen týmu, který vytvořil Guinnessův světový rekord zhotovením největšího svatebního dortu. Autor mnoha knih a alb o cukrovinkách. Vedoucí oddělení dekorace, pralinek a zmrzliny v cukrárně Sowa a jeden z hostitelů kanálu Kuchnia Lidla na YouTube.