fbpx

 

Mistr světa v cukrářství Mieczysław Chojnowski (Wiesbaden 2001).

Eliška Dernerová , Veronika Kučová a Pavlína Permedlová , akreditované komisařky  WACS a spolumajitelky Cukrářství Kreativ.

Mladí cukráři Vít Holý ,Zuzana Sližová, Lenka Uličná, Tereza Wálková, Markéta Hladká, Alena Matulová ,Lucie Hanková , Sabina Fagulcová  a Sabina Sedláčková , kteří se umístili na 1.-3. místě v soutěžích O Priessnitzův dortík, Moravský pohár a Marlenka cup 2018 a jejich zkušený odborný dozor, který je na soutěže připravoval.

Co mají tyto osoby společného ?

Sešly se dne 28.-29.května 2018 v Brně , v Cukrářství Kreativ   na školení s mistrem světa v cukrářství , jehož tématem byla práce s čokoládou.

Školení věnovala společnost ZT „Kruszwica“ S.A. a BUNGE Company jako jednu z hlavních cen pro úspěšné účastníky soutěží v rámci realizace projektu Mistrova akademie.  

Úvodní část byla věnována vysvětlení, jak důležitý je teplotní režim při zpracovávání suroviny a jak pouhý 1 stupeň Celsia může negativně ovlivnit hotový výrobek. Včetně vysvětlení rozdílného teplotního režimu pro zpracování tmavé, bílé a mléčné čokolády.  Dále informace, jak obsluhovat tempírku. Cukrárna voněla novotou a je vybavena velmi moderním přístroji dodanými společností CESK. Přesto si žáci kromě obsluhy přístrojů vyzkoušeli i ruční temperování čokolády. Dle mistra je důležité poznat řemeslo od základů, dle tradičních postupů předků a umět si poradit, když technika není k dispozici.

 

Následovala výroba pralinek. Vysvětlení, jak připravit barvu, jak ji nanášet do forem, jak vyrobit  náplně, jaké kombinovat chutě a jaké množství dávkovat.  Včetně toho, jak pracovat s formou pro dodržení  teplotního režimu čokolády. Mistr vždy ukázal vzorový postup a pak si  jej každý žák vyzkoušel sám. Barvy a příchutě každý volil dle své fantazie.

 

Všichni netrpělivě čekali na výsledek, který byl ohromující .

Následná fota hovoří sama za sebe.

 

Pan Chojnowský velmi pozitivně hodnotil přístup všech účastníků. Každý měl zájem vše vyzkoušet a vyrobit si vlastní co nejvíce dokonalý výrobek. Žáci pracovali se zaujetím po věc a zájmem se od mistra co nejvíce naučit a dovědět.

 

Druhý den následovala výroba lízátek, tabulek čokolády  a dutých figurek. Akce organizované v rámci projektu Mistrovy akademie často doprovází extrémní počasí. Výstavu ve Varšavě jsme absolvovali v mínus dvaceti stupních, školení s čokoládou v plus třiceti dvou .V těchto podmínkách se pozná pravý mistr. Zájmem pana Chojnowského bylo, aby si žáci vyrobili co nejpěknější a nejchutnější výrobky i přes pro čokoládu nepříznivé počasí ,a ten byl splněn. V tomto počasí přišly velmi vhod chutné nápoje a zmrzliny z dílny Cukrářství Kreativ.

Z průběhu akce lze usoudit, že splnila základní teze projektu Mistrova akademie, které jsou následující:

„Mistrova akademie  je místo setkání profesionálů a nadšenců , prostor  pro výměnu zkušeností a vědomostí  pod dohledem  skutečných mistrů . Mistrova akademie organizuje kurzy zdokonalování v oboru pekař-cukrář, školení pro mládež a setkání s významnými představiteli oboru .

Nadřazenou ideou při tvorbě projektu byl rozvoj celého cukrářského oboru , budování prestiže oboru cukrář a podpora  cukrářského řemesla ve světě.“

 

Co dodat na závěr ?

 

Pevně věříme, že talentování žáci půjdou ve šlépějích mistra světa i zkušenějších českých cukrářů, kteří se akce zúčastnili.

A třeba někdy některá akce Mistrovy akademie proběhne v jejich cukrárně. Přejeme jim v tom hodně štěstí a děkujeme odbornému dozoru za jejich trpělivou přípravu mladých talentů. Poděkování patří : Jarmile Krpcové, Renátě Tomečkové, Lence a Kateřině Juránkovým, Veronice Kučové , Gabriele Hanákové  ,Anně Čunderlové ,Blance Vavřikové, Nasti Přikrylové a Markétě Nivnické.

A týmu Cukrářství Kreativ přejeme hodně štěstí ve vstupu na cukrářský trh !

 

Na viděnou na další akci Mistrovy akademie. Pokud patří facebook mezi vaše oblíbence, sdílejte s námi stránku Mistrova akademie, může pro Vás být zdrojem inspirací.