fbpx

 

Dne 9.10. 2018 školil mistr světa v cukrářství polák Mieczysław Chojnowský účastníky slovenské soutěže Torta Roka 2018 v práci s čokoládou v prostředí brněnského cukrářství Kreativ.

Co této mezinárodní spolupráci  předcházelo ?

Rozhodnutí Spolku cukrárov Slovenska organizovat soutěž pro mladé talenty Torta roka a obrovské úsilí a nasazení manželův Siskových při jeho organizaci. Paní Monika  Sisková je zkušenou cukrářkou, jejíž Monikinetorty jsou hotovými uměleckými díly. A také – není jí lhostejný další osud cukrářského řemesla a snaží se spolu se svým manželem přispět k rozvoji mladých talentů.

Rozhodnutí firmy Tukové závody Kruszwica S.A. sponzorovat tuto soutěž a dát mladým účastníkům hodnotné ceny, v tom školení s mistrem světa. Mistr světa Mieczysław Chojnowský je ambasadorem projektu ZT Kruszwica s názvem Mistrova akademie. Mistrova akademie organizuje kurzy zdokonalování v oboru pekař-cukrář, školení pro mládež a setkání s významnými představiteli oboru.

Rozhodnutí Elišky Dernerové, Veroniky Kučové a Pavlíny Permedlové /všechny jsou nejen zkušené cukrářky, ale také držitelky certifikátu WACS / a Michala Černého zřídit v Brně moderní a skvěle vybavenou cukrárnu Kreativ.

Nápad paní Siskové,aby se školení s mistrem světa odehrávalo právě  v tomto prostředí, které  také může motivovat mládež, aby zůstala pracovat ve svém oboru.

A v neposlední řadě soutěživý přístup Dominiky Kohútové, Kristíny Kriškové ,Márii Púchovské, Marty Valentovičové a cukrárny Torty od Mariky , účastnic soutěže Torty roka 2018.

Začátek školení proběhl v duchu navázání na tradice předků. K temperování čokolády nebyla využita tempírka ,ale účastníci se učili  temperovat ručně a rozeznávat, jak důležitá pro zpracování a konečný efekt je správná teplota čokolády a práce „v bezvodém „ prostředí neb vlhkost je nepřítelem čokolády  při jejím zpracování.

Následovalo čištění forem na pralinky , malování forem, vylévání forem, výroba náplní, uzavírání   forem , fyzické dost náročné vyklepávání přebytečného vzduchu   a čekání na schlazení a hotové dílo. Při vyklepávání pralinek z forem se všichni netrpělivě těšili na to, jaký vzhled a  chutˇ budou mít výrobky, které z forem vypadly.

Chutˇneohodnotíte , ale vzhled ano. Jak se podařily, posuďte sami. Pokud Vás zajímají podrobnosti,můžete také shlédnout krátký film ze školení na  facebook.com/MistrovaAkademie.

Pevně věříme, že se dočkáme toho, že si podobné pralinky někdy budeme moci koupit od účastnice školení v její vlastní cukrárně a že tak projekt Mistrovy akademie přispěje k praktickému uplatnění mladých talentů v praxi.