fbpx

Již po třetí organizovala Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka Brno pod vedením paní Elišky Dernerové zájezd na největší a nejdůležitější událost cukrářského, zmrzlinářského a  pekařského průmyslu v Polsku, 11. ročník veletrhu Expo Sweet ve Varšavě.

O akci byl mezi cukráři velký zájem, takže letos museli organizátoři zajistit větší autobus. Na veletrh se 16.2.2019 vypravilo přes 50 zájemců. Před samotnou návštěvou  výstavy stála před námi jedna velká výzva – zopakovat návštěvu historického centra Varšavy, která  díky extrémně mrazivému počasí  v roce 2018 proběhla ve velmi zkrácené verzi. Tentokráte nám počasí přálo a celou cestu z Brna do Varšavy nás provázelo sluníčko. Závazek jsme splnili a ve večerních hodinách absolvovali komentovanou prohlídku historické části města. Z reakce účastníků je zřejmé, že je tato část programu velmi zaujala a byla příjemným zpestřením. K pozitivnímu hodnocení kromě líbivých historických památek přispěl velmi poutavý a osobitý přístup průvodce, pana Krzysztofa Holewińského. Celou prohlídku bravurně komentoval v českém jazyce . Dlouhou dobu jsme se domnívali, že se chlubí cizím peřím, když vyprávěl o rekonstrukci staré části Varšavy po 2.světové válce a vyjadřoval se stylem : „Tuto dlažbu jsme museli obnovit, tuto díru ve zdi kostela po nájezdu tanku jsme museli zazdít …“, dokud jsme se neosmělili ho zeptat, kolik má let. Odpovědˇ nás všechny nesmírně zaskočila. Nechápali jsme, jak při číslovce 89 je schopen během prohlídky vždy jít o pár metrů před námi a my měli co dělat, abychom mu stačili. Takže opět máme závazek do dalšího ročníku. Pracovat na své fyzické kondici, atˇ  můžeme držet krok s průvodcem.

Po společné večeři v hotelu už všechny čekal zasloužilý spánek .Jelikož část účastníků přijela z Poděbrad, Hradce Králové či Prahy , měli za sebou opravdu kus cesty a někteří i probdělou noc.

Druhý den ráno jsme se již těšili na výstavní exponáty. Již tradičně veletrh doprovází zajímavé soutěže.

V letošním roce šlo o :

Mistrovství Polska v dekoraci dortů

Mezinárodní soutěž cukrářských dekorací

Mistrovství Polska v přípravě dezertů

Mistrovství Polska zmrzlinářů

Mistrovství Polska cukrářských učnů

 

Pro potěchu oka Vám představujeme vítězné dorty z Mistrovství Polska v dekoraci dortů

1. Jowita Woszczyńska Cukiernia Sowa
2. Ewa Drzewicka Jula Smakula Cukiernictwo Artystyczne Piotr Łyżwa
3. Angelika Chwyć Angel’s – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze

Potěšilo nás, že mezinárodní soutěže cukrářských dekorací se zúčastnilo několik cukrářek ze Slovenska .Představujeme Vám soutěžní exponáty paní  Zuzany Kmecové, Zuzany Bezákové a Ivety Košíkové.

Inspiraci na veletrhu hledaly také naše mladé odbornice, které se zatím cukrářskému  řemeslu velmi úspěšně učí.  Měly možnost se účastnit akce  díky sponzorskému daru firmy Tukové závody Kruszwica, která dlouhodobě podporuje  žákovské soutěže. V letošním roce rozšířila svoji podporu také o soutěž Gastro Junior  2019, a tak se na Expo Sweet vydaly  : Vanessa Kantnerová ze Střední školy zemědělská a potravinářské Klatovy , které v soutěži zvítězila a také držitelky 2. a 3. umístění

Tereza Bouchalová ze Střední školy společného stravování Ostrava- Hrabůvka a Zuzana Sližová z Albrechtovy střední škola Český Těšín.

Již tradičně se akce účastní také vítěz soutěže o Priessnitzův dortík a tak se již po druhé výstavy Expo Sweet účastnila Markéta Hladká ze SŠ hotelové  a služeb Kroměříž a Lenka Uličná z téže školy /škola odkud pochází vítěz soutěže, může na veletrh vyslat 2 žáky/ .

Jelikož soutěže   Moravský pohár 2018 a Marlenka Cup 2018 se konaly až po termínu veletrhu Expo Sweet 2018, měli letos nárok na účast  také vítězové těchto soutěží. Vít Holý- výherce Moravského poháru  se bohužel akce nemohl zúčastnit, a tak SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec vyslala na veletrh talentované zástupce Adélu Drobilíkovou a Veroniku Opavskou.  Zuzana Sližová z  Albrechtovy střední školy Český Těšín kromě úspěchu na Gastro Junior 2019 vyhrála také Marlenka Cup 2018, a tak škola mohla na veletrh vyslat i další nadějné žákyně , Veroniku Anflaufovou a Kateřinu Šturcovou.

Spolu s úspěšnými  žáky se veletrhu účastnil odborný doprovod, který je na soutěže připravuje.

Poděkování za skvělou práci patří Janě Lokajové ze Střední školy společného stravování Ostrava- Hrabůvka, Anně Čunderlové z Albrechtovy střední školy Český Těšín , Ivě Gálikové z SŠ hotelové  a služeb Kroměříž a Lucii Zálešákové z SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.

Veletrh je pro účastníky nejen zdrojem inspirací, místem pro setkání s kolegy z různých zemí, ale také možností pořídit si atraktivní vybavení do svých provozoven. I naše výprava odjížděla z akce s větším počtem zavazadel, než se kterými jsme přijeli…..

Organizátory zájezdu, AKC,pobočky  Brno a společnost AZ Tuky velmi těší, , že přispěli k založení tradice účasti na veletrhu také na Slovensku. Již po druhé jsme se na veletrhu potkali s manželi Siskovými ze Spolku cukrárov, kteří přivezli na veletrh cukráře i nadějné žáky ze Slovenska.  O tom, že na veletrhu je co vidět a mezi cukráři je o něj zájem svědčí i to, že česká část výpravy zvažuje  v příštím roce vyslání 2 autobusů a kolegové ze Slovenska se chystají na třetí ročník.  Spojení dobré nálady, perfektní atmosféry a profesních inspirací přitahuje jak mladé tak zkušené cukráře. Nevěříte ?

 

Přidejte se k nám  na Expo Sweet 2020 , veletrh proběhne v termínu 23.2.-26.2.  !

 

 

Eliška Dernerová,předsedkyně  AKC, pobočky Brno

Zdeňka Rójová, AZ Tuky CS s.r.o.