fbpx

 

Malý rozměr, minimalistické zdobení , inspirace přírodou – tyto trendy budou výrazně viditelné v letošních formách a cukrářských dekoracích. V koloristice budou dominovat barvy země, ale nemusíme se obávat nudy. Šedé, béžové a hnědé odstíny budou doplněny optimistickými barvami : slunečnou žlutí a intenzivní růžovou.

 

Malé je pěkné a praktické – výrobky v rozměru S.

Nejvíce viditelný cukrářský trend roku 2021 ? Naši experti se shodují – menší rozměr. To je samozřejmě důsledek pandemie. Nejsou velké akce. Slavíme v nevelkém rodinném kruhu, chybí příležitosti k servírování rozměrných výrobků.

 

DORT PRO 6 OSOB – PAWEŁ MAŁECKI

První, co mě napadne, když přemýšlím o letošních trendech,  jsou malé dorty. Nejen svatební. Ještě před rokem u nás na narozeniny dítěte byly standardem dorty pro 16-24 osob. Nyní je to velikost  na 6 maximálně 10 porcí. Současně vidím, že klienti cítí nespokojenost spojenou se skromnou velikostí výrobku a chtějí ji nějakým způsobem vykompenzovat. Vybírají proto bohatší, výraznějí chutě, sázejí na dražší, luxusnější výrobky.

 

MONOPORCE – EWA DRZEWICKA

Jednou z prvních změn, jakou zavedli cukráři ve spojitosti s pandemií, byla  redukce velikosti výrobků. A i když  všichni počítáme s rychlým návratem vzájemných setkání, musíme předpokládat, že rozšiřování nabídky minivýrobků bude jedním z výraznějších trendů tohoto roku. Malé dorty či zajímavé monoporce budou vizitkou časů pandemie. V mé provozovně se již před časem objevily formy na monoporce ve tvaru dortu a jsou v neustálé permanenci.   

 

Méně znamená více

Estetika, preciznost provedení a originální, ale při tom jednoduché  akcenty – podle odborníků budou mít tyto faktory klíčový význam v cukrářské výzdobě.

 

STAČÍ JEDNA MANDLE – MIECZYSŁAW CHOJNOWSKI

Letos se zaměřujeme na téměř asketické dekorace. O výsledku nebude rozhodovat hojnost doplňků ale dokonalý povrch a jemné navázání zdobení na to, co se ukrývá uvnitř dezertu. Jedna mandle obsypaná zlatem bude pěknou dekorací dezertu s příchutí amaretto.

 

Příroda inspiruje

Cukrařina 2021 bude silně spojena s přírodou. Týká se to současně surovin, chutí i dekorací. Populární budou zejména květy, ale ne ty z cukru, ale malované, čerstvé, lyofilizované. Kralovat bude důstojná růže.

 

PLÁTKY KVĚTŮ MÍSTO POLEWY – IGA SARZYŃSKA

Využití přírodních květů je trend, který se objevuje už delší dobu. Nyní jsou u nás v prodejně  hitem perníky, které nejsou zdobeny polevou ale plátky květů z růže, pivoňky, měsíčků či jasmínu. Jednoduchý nápad s neskutečným efektem.

 

KVĚTY, DŘEVO, VODA – EWA DRZEWICKA

Letos se cukrářské dekorace nebudou vyznačovat barokním přepychem. Dominující roli odehrají : minimalismus, symbolismus a silné spojení s přírodou. V módě zůstanou květinové motivy. Objeví se též tématika dřeva a vody. Módní budou sametové povrchy, tisky na rýžovém papíru a také ručně malované obrazy inspirované přírodou. Nezaniknou geometrické vzory – protože potenciál tohoto trendu z minulého roku ještě nezůstal vyčerpán.

 

Představujeme tým expertů:

Mieczysław Chojnowski

mistr světa v cukrářství. Své rozsáhlé  znalosti a zkušenosti využívá v mnoha oblastech. Jako expert a lektor Mistrovy akademie provádí odborná školení pro cukráře, workshopy pro odborné školy a připravuje žáky na soutěže. Cukrářství před ním nemá žádná tajemství. Specializuje se především na práci s karamelem, čokoládou a marcipánem.

Iga Sarzyńska- -Komorowska

cukrářská mistryně,  iniciátorka a spolumajitelka značky Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń. Vítězka mnoha cukrářských soutěží, jejíž práce jsou uváděny v časopisech jako britské „Wedding Cakes“ a „Cakes & Sugarcraft“. Je skutečnou specialistkou na cukrářskou floristiku a výrobu jedinečných ručně zdobených perníků.

Ewa Drzewicka

dvojnásobná zlatá olympijská medailistka a zlatá medailistka z mistrovství světa v uměleckém cukrářství. Majitelka uměleckého studia Jula Smakula. Specializuje se na dorty, které byly mnohokrát oceněny na národních i mezinárodních soutěžích. Lektorka v kulinářských školách i porotkyně na mezinárodních cukrářských soutěžích, která vášnivě sleduje všechny trendy a novinky objevující se na cukrářském trhu.

Paweł Małecki

mistr cukrář a odborník na čokoládu. Vítěz titulu mistr Polska v cukrářství.  Vítěz mnoha profesionálních soutěží, člen týmu, který vytvořil Guinnessův světový rekord zhotovením největšího svatebního dortu. Autor mnoha knih a alb o cukrovinkách. Vedoucí oddělení dekorace, pralinek a zmrzliny v cukrárně Sowa a jeden z hostitelů kanálu Kuchnia Lidla na YouTube.