fbpx
Cukrářské výrobky bez laktózy

Příprava dezertů bez použití mléka, sýrů nebo smetany může být náročná. Když však vezmeme v úvahu, jak rychle roste skupina spotřebitelů, kteří přecházejí na veganskou dietu, stojí za to se jí snažit vyhovět, abychom nepřišli o zákazníky a případně získali nové.

V další kapitole „Alternativní pečivo“ navrhujeme, jak snadno připravit  dezerty na bázi rostlinných produktů.

 

Veganský tvarohový koláč  – tedy tvarohový koláč bez tvarohu.

Klasický tvarohový dezert  má stovky možností a variant. Za studena, na páře  i pečená – každá z nich vyžaduje dobrý krémový tvaroh. „Beztvarožník“  lze připravit ze 3 různých produktů: tofu, jáhelné kaše nebo kešu ořechů. Nejlepší chuťové přísady  pro tento typ výrobků  jsou: citrusová šťáva a kůra, kokosové hobliny a kokosový cukr, skořice, kardamom, vanilka, čokoláda, růžová voda, čaj matcha, agávový sirup, nerafinovaný kokosový olej, smažené ovoce, zejména maliny a borůvky nebo dužina manga. Pečený koláč získáme kombinací základních surovin s vybraným rostlinným nápojem (link na poprzedni artykuł ). Pečte  při maximální teplotě 180 ° C asi 30 minut.

Tvarožník bez laktózy za studena  vyžaduje použití agaru jako pojiva. Jedná se o druh  řas v podobě bílého prášku s neutrální chutí. Má silné pojivové a želující schopnosti. Umožňuje připravit studené dezerty jako je „cheescake“ ovocnou pěnu, veganské želé nebo glazuru. Agar je třeba uvést do varu a poté 1 minutu vařit v rostlinném nápoji nebo ovocné šťávě. Během tohoto procesu je důležité míchání, protože bílý prášek má tendenci hrudkovat a snadno se připaluje. Horkou hmotu je třeba co nejdříve spojit se zbývajícími přísadami a nalít do finální formy, protože hmota začíná tvrdnout při 30 ° C, čímž rychle ztrácí svoji elastičnost. Standardní množství agaru ve tvarohu podobných dezertech za studena  jsou 3 g (1 plochá lžička) vařené ve 250 ml rostlinného nápoje.

 

Tofu  dezert  

Tofu vyrobené ze sójového mléka svým vzhledem a strukturou připomíná tvaroh, ale chybí mu chuť. Při přípravě studeného „tofurníku“ kombinujte přibližně 300 g tofu se 600 ml rostlinného nápoje s odpovídajícím množstvím agaru (7 g). Pečený „tofurník“ nevyžaduje přidání agaru, ale pro lepší strukturu stojí za to přidat  bramborovu moučku (25 g moučky na 300 g tofu + 600 ml rostlinného nápoje).

 

Kešu dezert

Dezert z kešu ořechů chutná nejlépe, když se podává zastudena. Kešu ořechy by měly být namočeny ve studené vodě po dobu asi 10 hodin nebo zality vroucí vodou  po dobu jedné hodiny. Po namočení ořechy opláchněte, sceďte a rozemelte do hladka. Zvláštní pozornost by měla být věnována kvalitě kešu, protože jsou extrémně náchylné ke žluknutí. Někdy je doprovází nepříjemný rybí zápach, takže stojí za to vybrat si kvalitnější výrobek. Podíl surovin v kešu dezertu je podobný  tofu dezertu za studena: na 300 g namočených mletých ořechů přidejte 500–600 ml rostlinného nápoje  a příslušné množství agaru (6–7 g).

 

Jáhelník

 Z vařené a pomleté jáhlové kaše, které je snadno dostupná, levná, zdravá a universální,připravíme výborný jáhelník. Zrna  je třeba důkladně propláchnout, čímž se připraví o lehkou hořkost. Zrna vaříme  ve vodě nebo oblíbeném rostlinném nápoji  do změknutí. V pečené verzi na 500 g vařené kaše přidejte přibližně 600 ml vybraného rostlinného „mléka“. Dezert za studena  připravíme spojením uvařené vychladlé kaše s praženými kokosovými hoblinkami, olejem a kokosovým mlékem. Na 750 g vařené kaše přidejte asi 300 ml vařeného kokosového „mléka“ s 1 g agaru.

 

Veganské krémy

S využitím  rostlinných nápojů můžete také připravit krémy, které budou použity k dohotovení pečených výrobků  k nebo k vytvoření veganských dezertů za studena. Lehký „studený“ krém získáme vyšleháním kokosové hmoty, která se získá po ochlazení kokosového „mléka“ (minimálně 24 hodin v lednici). Aby byla zajištěna stabilita krému, můžete přidat 10-15 g stabilizátoru  šlehačky na 500 g hmoty (při výběru stabilizátoru dávejte pozor na složení, bezpečným výrobkem bez laktózy jsou stabilizátory na bázi škrobu) . Pokud chceme získat hutnější  krém, můžeme po vyšlehání přidat arašídové máslo, mleté ​​mandle nebo lískové ořechy, vychladlé, uvařené jáhly, pražený kokos nebo namočené kešu(alespoň 10 hodin). Poměr obsahu ořechů nebo jáhlové kaše  ke kokosovému základu  se pohybuje od 1: 5 do 1: 1. Krém lze osladit pudrovým cukrem připraveným z jakékoli suroviny (cukr, xylitol, kokosový cukr) nebo agávovým sirupem. Přidáním rozpuštěného, ​​vychladlého tuku (kokosového nebo veganského margarínu) bude hmota stabilnější a hotový výrobek se bude snadněji krájet.

Pudinkový krém je nejlepší připravit ze sójového  a kokosového nápoje  ve stejném poměru. Pudink uvaříme podle podílu 100 ml „mléka “na 10 g bramborové moučky a podle potřeby osladíme. Ve fázi vaření můžeme přidat zvolenou chuťovou pastu. Vychladlý pudink spojíme s veganským margarínem v poměru 3 díly pudinkové hmoty na 1 díl margarínu. Do krému můžeme přidat i mleté ​​ořechy nebo smažené a vychladlé ovoce. Je důležité, aby ovoce neobsahovalo vodu, aby se krém nesrazil.

Alternativy mléčných výrobků na rostlinné bázi vám umožní připravit celou řadu dezertů. Určitě můžete své zkušenosti a jedinečné kombinace chutí využít ve verzích dezertů bez mléčných výrobků. Někdy stačí nahradit kravské mléko rostlinným nápojem – kynuté buchty, sladké bulky  a pečené koláče budou stejně chutné. Krémy a dezerty typu cheesecake nejprve vyžadují určitou praxi, ale jsou opravdu jednoduché a snadno dosáhnete požadované chutě.